Jul på budget - 5 ideer til (næsten) gratis julegaver

Jul på budget – 5 ideer til (næsten) gratis julegaver

Som bekendt varer julen længe og koster mange penge, og for mange er det desværre en tid, hvor økonomi og stramme budgetter fylder hverdagen med bekymringer. Især julegaveræset kan give ondt i maven, for vi ønsker naturligvis alle at forkæle vores nærmeste. Men julen behøver slet ikke at være hårdt for pengepungen. Her får du 5 ideer til (næsten) gratis julegaver.

1. Køb genbrug

Vi lever i en tid, hvor bæredygtighed og genbrug ligger højt på dagsordenen. Derfor er det blevet enormt populært at give og modtage genbrug i julegave. Du kan finde stort set alt genbrugt, uanset om du er på udkig efter en taske, keramik eller legetøj til de små. Faktisk er det ofte kun fantasien, der sætter grænser, og langt de fleste af tingene er næsten som nye. 

Udover at hjælpe klimaet er genbrug også meget personligt. Det viser, at du har brugt tid på at finde den helt rigtige gave til modtager i modsætning til at købe en gave i en butik, hvor du kan finde ting i alle størrelser og farver. Når vi giver genbrug i gave, forærer vi således modtager et unika. 

Den helt store fordel ved at shoppe genbrug er selvfølgelig alle de penge, vi kan spare, da tingene ofte ikke er specielt dyre. 

2. Lav et personligt gavekort

Typisk er gavekort ikke specielt spændende eller personlige, men det kan du hurtigt lave om på. Lader du din kreativitet udfolde sig, kan du nemlig let lave et super godt og personligt gavekort selv.

Hvad gavekortet er til, bestemmer du helt selv. Det kan f.eks. være en hjemmelavet middag for en ven, en grundig hovedrengøring til de ældste i familien eller et klippekort til en omgang massage til kæresten. Også her er det kun din fantasi, der sætter grænser.

3. Strikkede eller hæklede julegaver

Tidligere var hjemmestrik ofte ikke et hit under juletræet. Men i takt med at vi er blevet mere bevidste om tøjindustriens negative effekt på klimaet, er strik og hækling igen på højeste mode. Vi foretrækker i langt højere grad kvalitetstøj med en lang holdbarhed, og her er alt lavet af garn utrolig populært. 

Er du kreativ og ferm med garn, er det bare om at svinge strikkepindene eller hæklenålen. Garn behøver ikke at koste det helt store. Faktisk har mange genbrugsbutikker rigtig fint garn liggende til billige penge. Du behøver naturligvis ikke at strikke uldne sweatre. I stedet kan du lave flotte tasker, grydelapper, bamser til de små og meget andet. Søg lidt rundt på nettet efter gode opskrifter og slip kreativiteten løs.

4. Et hjemmelavet maleri

Har du en Van Gogh eller Monet gemt i maven, er julen den perfekte tid at finde malergrejet frem. Et hjemmelavet maleri gør sig nemlig rigtig godt som personlig (og billig) julegave. Du kan både lave abstrakt og figurativ kunst. Alt, du skal bruge, er et lærred, pensler og maling, og det behøver slet ikke at koste en bondegård. Ofte er de billigere alternativer lige så fine som de dyre. 

Et andet tip er at lave en flot og finurlig billedcollage af en masse gamle billeder. Her behøver du ikke de store kunstneriske færdigheder for at lave en super god og personlig gave.

5. Lav din egen snaps

Snaps er ofte at finde på bordet til årets julefrokoster. Har du en snapse-elsker i familien, er hjemmelavet snaps en god gave at lægge under juletræet.

Måske har du en opfattelse af, at snaps er svært selv at lave, men det er det faktisk slet ikke. Du skal nemlig kun bruge en smagsneutral snaps, hvorefter du selv vælger resten af ingredienserne. Der findes et hav af opskrifter på hjemmelavet snaps, som du kan følge eller lade dig inspirere af. Til jul er særligt en kryddersnaps god.

Skal du optage et kviklån til julegaverne?

Er dit julebudget meget stramt, og ved du, at det kommer til at gøre ondt på bankkontoen at finansiere julegaverne, kan det være fristende at låne penge for at få et større råderum og mulighed for at forkæle din familie. Men er det klogt?

Mange, der tager et kviklån, glemmer, at lånet naturligvis skal betales tilbage igen, og tager du et lån op til jul, kan det ende med, at du ikke er kommet af med gælden før næste jul.

Hvis du ønsker at optage et julekviklån, skal du gøre det med omtanke. Hvorvidt det er en god idé, afhænger af forskellige faktorer, som du skal overveje nøje. Du skal som minimum tænke over:

  • Hvor stort beløbet skal være: Drejer det sig om et beløb på maks. 4-5.000 kroner, kan det godt være en mulighed for dig at låne. Men beløbet skal heller ikke være meget større end det, før du kan få vanskeligt ved at afdrage dit lån–også selvom du har en relativt god privatøkonomi.
  • Lånets løbetid: Løbetiden bør ikke være på mere end 6-10 måneder, da du ellers stadig vil afdrage til næste jul.
  • ÅOP’ens størrelse: Ved ethvert lån skal du forholde dig til en ÅOP. Det angiver hvor meget af lånet, der går til gebyrer og renter. Jo højere ÅOP’en er, jo dyrere bliver dit lån. Hvis du overvejer at optage et kviklån, skal du gå efter en lav ÅOP.
  • Din økonomiske situation i den nære fremtid: Du skal kun optage et kviklån til julegaveshoppingen, hvis du ved, at du snart får luft i din privatøkonomi til at betale lånet tilbage. Vil din økonomi fortsat være stram i den nære fremtid, eller ved du, at du får større udgifter, der skal betales i det nye år, skal du ikke optage et lån. Det kan nemlig blive det, der får din økonomi til at vælte.

Det er typisk svært at finde et kviklån, der opfylder ovennævnte kriterier, da de billigste kviklån med en lav ÅOP har et minimumsbeløb, som er markant højere end 5.000 kroner. Dertil når ÅOP’en let op på 20-30 %, hvis en låneudbyder accepterer at låne dig så lavt et beløb.

Et kviklån bør kun være en vej at gå, hvis du hurtigt kan tilbagebetale det lånte beløb. Sørg for at undersøge forskellige muligheder for kviklån grundigt for at optage det bedste lån til din situation.

Vi vil dog endnu en gang gerne slå et slag for genbrug og hjemmelavede julegaver. Julegaver behøver overhovedet ikke at vælte dit budget, og ofte bliver modtager endnu gladere for gaver, der er brugt tid og tanke på. Det handler blot om at tænke ud af boksen og være kreativ med de midler, du har til rådighed.